In data de 11 mai 2016, Guvernul a adoptat Hotararea de Guvern prin care se constituie Parcul Natural Vacaresti.
Infiintarea Parcului Natural Vacaresti este exemplul clar ca o initiativa civica, promovata cu perseverenta si competenta, poate fi finalizata cu succes in ciuda numeroaselor obstacole birocratice. Campania de infiintare a Parcului Natural Vacaresti a durat 4 ani.
Proiectul de a pune sub protectia legii si a administra pe principii ecologice o oaza de natura formata spontan in 25 de ani in centrul Capitalei a demarat in anul 2012 dupa publicarea articolului „Delta dintre blocuri” in numarul din mai al revistei National Geographic.
Articolul, semnat de Cristian Lascu si Helmut Ignat, a dezvaluit publicului larg biodiversitatea locului si a lansat ideea de parc natural categoria V IUCN pentru „groapa” Vacaresti.
Campania a continuat prin eforturile unui grup de experti si activisti de protectia mediului – Cristian Lascu, Helmut Ignat, Florin Stoican, Dan Barbulescu, sprijiniti de patru organizatii – Kogayon, National Geographic Romania, Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Ecopolis.
Acestia au mobilizat resurse, specialisti si know – how intocmind in anul 2013 Studiul de fundamentare stiintifica pe baza caruia Academia Romana a recunoscut importanta si valoarea de patrimoniu a ecosistemului Vacaresti.
Membrii grupului de initiativa – oficializat in anul 2014 ca Asociatia Parcul Natural Vacaresti, au realizat un lobby continuu si transparent, prin mijloacele specifice demersului civic: numeroase expozitii de fotografie, conferinte pe teme de protectia mediului si urbanism, actiuni de teren cu voluntari, distribuirea de brosuri si alte materiale de informare, comunicare publica pe site-urile de socializare.
Actiunilor de comunicare publica s-au adaugat numeroase intalniri de lucru cu functionari publici sau demnitari de rang inalt din Ministerul Mediului, Primaria Generala si Primariile de Sector.